10 ervaringslessen voor sensitieve ondernemers

Mijn goed betaalde baan in loondienst voelde niet goed meer. In 2016 nam ik ontslag. Mijn omgeving verklaarde me voor gek. En wat wilde ik dan? Ik had geen flauw idee!

Ik startte een zoektocht, solliciteerde me suf. Geen enkele baan leek me op het lijf geschreven. Wat paste bij mij? Na een loopbaantraject vielen langzaam de puzzelstukjes op z’n plek: ik ging mijn ideale baan zelf creëren in het ondernemerschap.

Wat was dat spannend, maar wat ben ik blij met waar ik nu sta!

Ik heb zoveel geleerd sinds de dag dat ik ontslag nam. Ik deel graag 10 lessen met je die mij hebben geholpen (en nog steeds helpen!) als mens en als ondernemer.

1. Visualiseer waar je naartoe wilt

Een collage maken? Het idee alleen al gaf me jeuk. Ik dacht dat dat geknip en geplak echt niet bij mij paste. En zeg nou zelf: wat bereik je ermee?

Intussen weet ik beter. Ik maak elk jaar een vision board met hoe ik mijn leven in het nieuwe jaar voor me zie. Wat ik privé wil doen, maar ook welke ontwikkeling ik in mijn bedrijf wil. Op deze manier heb ik visueel helder waar ik heen wil en kan ik stappen zetten.

2. Neem een coach in de hand

Pas toen ik bij een businesscoach belandde, ontdekte ik hoe groot het verschil is tussen HSP-werknemer zijn en HSP-ondernemerschap.
Ik kreeg een spiegel voorgehouden waardoor ik mezelf nog beter leerde kennen.En ik leerde mijn hoogsensitiviteit met al die mooie kwaliteiten nog meer te omarmen.

Ik begon aan het traject als zwaar overprikkelde ondernemer. Wie had kunnen vermoeden dat ik er als zo’n energieke ondernemer uit zou komen 😉 Ik niet!

3. Innerlijke leiderschap tonen

Innerlijk leiderschap betekent voor mij: elke dag werken vanuit mijn zielsmissie. Me elke dag inzetten om andere sensitieve ondernemers te helpen om zich, net als ik, weer energiek te voelen. En met die energie in actie te komen, in verbinding met wie je echt bent. Want dan gaat het stromen. In jezelf en in je bedrijf.

Leiderschap vraagt om een flinke dosis zelfkennis, zodat je jouw (sensitieve) kwaliteiten op de juiste manier inzet en de juiste acties onderneemt. Het betekent ook dat je voelt wanneer je uit balans bent en niet meer je zielenpad loopt. En gebeurt dat wel, ga dan niet bij de pakken neerzitten, maar zoek hulp. Anders kom je niet verder met je bedrijf.

Leiderschap vraagt om zelfkennis, en om actie ondernemen vanuit wie je echt bent

4. Volg je eigen weg en de stappen die bij jou passen

Mijn eigen pad is het pad dat het dichtste bij mij ligt als persoon. Bij wie ik ben.

Iedereen loopt zijn eigen, unieke pad. De ene keer met kleine stapjes, de andere keer kun je grotere stappen zetten. Waar je nu staat, is een ‘optelsom’ van al die stappen. En onthoud: je mag groeien in je ondernemerschap. Dus eis geen grote stappen van jezelf als je daar niet aan toe bent. Zet de stappen die passen bij wie jij bent op dit moment.

5. Plan dagelijks ontspanmomenten in

Voor mij was het echt een ontdekking dat ik dagelijks momenten van ontspanning mag inplannen. Moet inplannen zelfs, zonder me schuldig te voelen.

Ik gunde mezelf alleen ontspanning als ik doodmoe was of geen inspiratie had. Maar juist als je barst van de ideeën, ja, zelfs dan is het goed om je even los te rukken van je werk. Om alles even rustig te verwerken. Voor mij is het bos de plek waar ik dan naartoe ga. En ik ervaar dat het bos een healend effect heeft.

Tip: maak een lijstje met dingen die je kunt doen op jouw ontspanmomenten.

6. Lees veel

Ik lees veel over hoogsensitiviteit en ondernemerschap, en ik luister naar podcasts van andere ondernemers. Ik word er blij van als een echte informatiejunk.

Al die kennis verrijkt me. Ik groei erdoor als mens en het geeft me als ondernemer inspiratie voor mijn eigen blogs en content.

  • Ben jij al geabonneerd op mijn podcast-kanaal?

7. Dagelijks mediteren

Ik heb een mooi schrift gekocht waarin ik elke dag mijn intentie voor de dag opschrijf. Daarnaast verbind ik me met mezelf door meditatie. Stilte is voor mij dé manier om elke dag weer verbinding te maken met mijn hart. En zo vanuit mijn hart te kunnen werken.

Ik richt me tijdens mijn meditatie op mijn gedachten en ademhaling en laat alle gedachten los die niet van mij zijn. Waarna ik me afstem op liefde, kracht en vertrouwen.

8. Wees dankbaar

Elke dag ben ik dankbaar voor wat me die dag gebracht heeft. Voor de grote en kleine dingen. Door een kort moment van stilstaan kom ik weer in het hier en nu. En als het niet even zo lekker loopt, geeft dankbaarheid mij de inzichten om verder te kunnen.

Dit schreef ik gisteren:

Dankbaarheid voor het leven
Dankbaarheid voor de glimlach
Dankbaarheid voor de kleine dingen

Het is de manier om contact te maken met je hart
Sta jezelf toe om dankbaar te zijn
Het maakt je bewuster van de mooie dingen in het leven

In iedereen zit liefde die wacht om tevoorschijn te mogen komen
Die tevoorschijn komt door dankbaar te zijn
En waardoor je liefde uitstraalt die zich vermenigvuldigt
Dankbaarheid geeft je als mens zoveel liefde

Wees dankbaar elke dag

9. Vertrouwen op je intuïtie<

Ik vertrouw op mezelf. Natuurlijk komen er soms angsten opzetten, maar ik kies ervoor om te vertrouwen op de stappen die ik zet. De stappen die ik zet vanuit mijn intuïtie.

Ik heb geleerd om te leven in overvloed in plaats van te leven vanuit schaarste. Dat maakt dat ik vanuit vertrouwen werk. Vertrouwen in mezelf en vertrouwen in het universum.

10. Durf te investeren

Dit was ook voor mij een hele spannende les. Ik ben opgegroeid met: je kunt pas geld uitgeven als er geld binnenkomt. Maar wat ben ik blij dat ik geïnvesteerd heb.

Ik denk onder andere aan mijn VA en aan de webbouwer. Zij regelen allerlei dingen voor me waar ik geen energie krijg. Zodat ik mijn handen vrij heb om mijn energie te steken in de dingen die ik wél leuk vind. Die nu de kern vormen van mijn bedrijf!

Maar ik denk ook aan mijn investering in een gecertificeerde coachopleiding, een businesscoach en verschillende intuïtieve opleidingen. Deze hebben mij als persoon ontwikkeld en ik ben er krachtiger door geworden als ondernemer.

Wat is het fijn dat ik nu al deze inzichten kan doorgeven aan mijn klanten. En aan jou!

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Vraag dan een gratis Veerkracht-gesprek aan. Een Skypesessie van 30 minuten waarin je ontdekt wat jou onbewust tegenhoudt in het ondernemerschap en waardoor je overprikkeld bent. Ook laat ik je zien welke stap je direct kunt zetten om in actie te komen.je kunt me gewoon mailen: alice@alicelenting.nl

Dit was mijn laatste blog in de serie over HSP & Marketing. Hier lees je hier mijn eerste blog ‘De sleutel tot succesvolle marketing’
De tweede blog/podcast gaat over ‘Hoe ik ben omgegaan met de overweldiging van Marketing’.
En de derde blog ‘Wat ik nodig had op mijn eigen pad te vinden en te volgen’