Als je hoofd de baas is

Luisteren naar je gevoel. Het lijkt zo gemakkelijk als hoogsensitief persoon. Je voelt toch immers zoveel!? Sensitiviteit is toch een mooie kwaliteit. Maar waarom is het zo vaak in ons hoofd een pretpark?

Dat merkte ik pasgeleden weer in de intuïtieve opleiding die ik volg. Een opleiding met oefenen, oefenen en oefenen. Oefenen om nog beter te luisteren naar wat er zich in mijn binnenste afspeelt.

Toen we weer zo’n oefening gingen doen, hoorde ik mezelf zeggen: “Luisteren is best lastig als er allerlei auto’s voorbijrijden.” De docente glimlachte. En ik begreep: ai, mijn hoofd is nog teveel de baas, ik wil te snel.

Even voor de duidelijkheid: als HSP is geluid van auto’s een enorme stoorzender. Ik dácht dat ik daardoor niet kon luisteren naar mijn gevoel. En daar begon ik zo over na te denken en te analyseren waardoor ik meer in mijn hoofd zat. Tja en dan is luisteren naar je gevoel lastig.

Dus tegenwoordig zie ik al die gedachten als een signaal. Eigenlijk een signaal om mij te beschermen. Ze vertellen me: Alice, sta even stil en luister. En eerlijk is eerlijk, de ene keer herken ik de signalen eerder dan de andere keer. In dit geval had ik de aanmoedigende glimlach van de docente nodig om me te realiseren dat ik te snel wilde.

Voelen en denken botst

Als HSP denken we veel en diep na. We verbinden veel informatie in ons hoofd, we zien de gevolgen en risico’s. En alle mogelijke scenario’s werken we uit. Allemaal in ons hoofd. Dat levert daar een drukte van belang op.

Op zich is hier niets mis mee, als je lekker in je vel zit. Want dan is er voldoende lichaamsbesef en kun je beter bij je gevoel. En dan is het oproepen van helpende gedachten geen probleem. En daarmee kun je dan al de gedachten verbinden met de juiste acties en stappen. Zo kom je met je kwaliteiten als HSP goed tot je recht.

Je denken slaat door!

Maar als je hoofd de baas is, slaat je denken door. Bijvoorbeeld als je onzeker bent, dan kan het zijn dat al je gedachten een chaos vormen in je hoofd. Je belandt in een vicieuze cirkel van gedachten. Het lijkt dan wel of je rondloopt in een pretpark terwijl je antennes vol openstaan en je steeds meer te verwerken krijgt. Het hoofd waakt en werkt.

Als HSP zijn we intuïtief sterk, dat weten we wel. Maar te vaak luisteren we naar de tetterende stemmetjes op onze schouder (en denken dat die schouder ons binnenste is… niet dus!) die door bezwaren en maren ons in een bepaalde richting duwen. En dat is vaak de route die ons wegleidt van wat ons gevoel en intuïtie zegt.

En dát zorgt voor de vermoeidheid en andere lichamelijke klachten die we krijgen van een ‘vol hoofd’.

En nu luister ik naar mijn gevoel

En dan op een dag – als het weer wat rustiger is – zeg je: ” Ik ga het anders doen. Vanaf nu ga ik alleen nog maar naar mijn gevoel luisteren. Mijn intuïtie is mijn wapen dat ik wil inzetten als kwaliteit.” Zo, dát zal de tetterende stemmetjes leren 😉

Als je al zoveel jaar gewend bent om te luisteren naar dat tetterende stemmetje, ben je minder gericht op wat er in je lichaam gebeurt. Je lichaamsbewustzijn om te voelen van binnenuit is laag. Je herkent de gevoelssignalen niet of minder goed.

Luisteren naar je gevoel is luisteren naar jezelf. Geloof me, je voelt echt wel wat de juiste oplossing of de mogelijkheden zijn. Maar je laten leiden door je gevoel is vaak ook eng. En dit geeft weer nieuwe gedachten: hoe moet ik dat aanpakken, wat gaat er gebeuren en hoe zal het aflopen? Bijvoorbeeld meer vrije tijd in je leven toelaten. Krachtige besluiten nemen over de richting van je bedrijf en ga zo maar door.

Je weet het zelf wel

Je bent als HSP van nature zo extern georiënteerd dat je je omgeving om hun mening vraagt. Je gaat je zorgen maken over wat anderen zullen denken van de keuzes die jij wilt maken. Vergeet niet: iedereen zal jou adviseren op basis van zijn eigen overtuigingen. Met alle liefde. En je gaat zien dat deze overtuigingen niet altijd overeenkomen met jouw ideeën. En dan heb je misschien even de neiging om toch weer de ander te gaan pleasen. Bang om de ander kwijt te raken.

Luister je naar jezelf, naar je eigen ideeën, dan betekent dat keuzes maken voor jezelf. Keuzes die lastig zijn, want een knoop doorhakken heeft nu eenmaal consequenties en dat maakt ons een moment nog onzekerder. Dit roept angst en spanning op. Maar door deze stappen te zetten, ga je ook de periodes van blijheid en energie voelen. Emoties zijn een onderdeel van jou en heel gewoon, ze horen erbij.

Zoals mijn businesscoach Debbie Bernasco altijd zegt: “Deze periode betekent dat je groeit als persoon naar een volgende fase in je persoonlijke ontwikkeling en zo ook in je ondernemerschap. Dit geeft je zelfvertrouwen en maakt je sterk als persoon.”

Hoe raak die woorden zijn, heb ik het afgelopen jaar talloze malen gemerkt. De ‘groeipijn’ verwelkom ik nu. Niet omdat het een fijn gevoel is, maar omdat ik weet dat ik op het punt sta om door te breken naar weer een nieuw level in mijn ondernemerschap!

Durf jij al (of steeds meer) te vertrouwen op je gevoel en je intuïtie? Dan weet je ook dat je ‘volle hoofd’ soms flink in de weg kan zitten. Vraag daarom hieronder mijn gratis ebook aan met oefeningen hoe je met dat ‘volle hoofd’ om kunt gaan.