Grenzen stellen: je antennes naar binnen richten

Grenzen stellen is voor veel HSP’ers een enorme valkuil. Hoe zorg je ervoor dat je je antennes – die naar buiten voluit open staan – ook naar binnen blijft richten? Want alleen in verbinding met jezelf, kan je echt in verbinding staan met de ander.

Een tijdje terug liep ik met mijn nichtje van zeven door de supermarkt. Ze bedong zonder enige moeite of terughoudendheid En ik zag hoe makkelijk het haar af ging om mij te vragen: “Mag ik het toetje uitzoeken, want ik hou daar zo van.”

Zo liet ze maar weer zien dat ze, ook al is het nog een kind, prima goed voor zichzelf kan zorgen. Ze bespeelt haar tante een beetje – ik geef het toe – en kiest het lekkerste van het lekkerste. Ik mocht ook mee-eten…

Ik wed dat jij ook zo’n kind bent geweest. Maar hoe goed zorg jij als partner, moeder of ondernemer voor jezelf?

Balans in het ondernemerschap

Ik stond laatst op een HSP/HSS markt. Het was een ontzettend leuke dag waar ik veel mooie mensen heb ontmoet. Een van hen was een vrouw van in de veertig die na een burn-out een eigen onderneming was gestart.

Ze vertelde: “Na mijn burn-out heb ik geleerd om beter voor mezelf te zorgen. En ik dacht ook dat ik het nu wel kon. Maar eigenlijk stap ik in dezelfde valkuil. Ik ga over mijn grenzen heen en ben bang dat ik weer richting burn-out ga.”

De vrouw voelde zich duidelijk machteloos en teleurgesteld. “Ik hoopte echt dat het ondernemerschap mij de balans ging geven. Maar ik twijfel daar nu sterk aan.”

Ik herkende veel van haar verhaal. Het vervelende is alleen: niet het ondernemerschap gaat je balans geven. Dat moet je zelf doen. Het goede nieuws is – en ik spreek uit ervaring – dat je dat kan leren.

HSP & grenzen stellen

Veel hoogsensitieve personen zijn van nature minder goed in het grenzen stellen voor zichzelf. Hun antennes staan wagenwijd open voor alle prikkels uit de sociale omgeving.

Op momenten dat je contact hebt met anderen, kan je flink ‘last’ hebben van je hoogsensitiviteit. En de mooie kwaliteiten zoals loyaliteit, betrokkenheid, inlevingsvermogen en een groot verantwoordelijkheidsgevoel gaan tegen je werken.

Verbroken lijntje naar binnen

Het zo openstaan betekent vaak dat je minder verbinding hebt met je eigen behoeften en je eigen gevoel.

Dat lijntje is erg dun of misschien zelfs verbroken.

Het verbroken lijntje naar binnen zorgt ervoor dat je niet meer goed zorgt voor jezelf. Je richt je volledig op de ander en neemt geen tijd om alle prikkels te verwerken. Waardoor het bekende ‘volle’ hoofd ontstaat. Met als gevolg onbalans en overprikkeling.

Waarom ben je zo gericht op de ander

Hoe komt het nou dat je grenzen bewaken zo lastig is?

Veelal heeft dit te maken met angst om de ander te kwetsen of de ander kwijt te raken. Of de gedachte dat de ander, misschien wel de klant, teleurgesteld zal zijn in je als jij duidelijke grenzen stelt. Of misschien zit er een gevoel van eenzaamheid bij of je niet begrepen voelen.

Dat gevoel kan je heel diep raken. En wat is het dan lastig om jezelf af en toe voorop te stellen. Je wilt voldoen aan de eisen, je wilt erbij horen. En in dat aanpassen en gericht zijn op de ander ben je echt een kei geworden.

Het gevolg is een groot energielek en een enorme vermoeidheid (tot regelrechte uitputting aan toe). Allemaal veroorzaakt door jouw aanpassingsgedrag, het rekening houden met de ander. Door het willen voldoen aan de verwachtingen (die jij overigens zelf bedenkt) of aan ‘hoe het hoort’… volgens jou.

Tips om verbinding te zoeken

Anderen zullen sneller respect hebben voor je grenzen en ook voor jou als persoon als jij zelf jouw grenzen respecteert.

Je grenzen kennen betekent in verbinding staan met jezelf. Enkele tips:

1. Voel waar je grenzen liggen. Leer naar je lichaam te luisteren. Zoek de rust op en voel dan hoe je je voelt. Sta hier een aantal keren per dag bij stil.
2. Herken je tetterende stemmetjes op je schouder die je ervan weerhouden om voor jezelf te kiezen en te zorgen? Ga niet meer vanuit angst maar vanuit liefde leven.
3. Plan je dag niet te vol. Maak regelmatig tijd en ruimte voor jezelf.
4. Wees je ervan bewust dat alle mensen om je heen zelf verantwoordelijk zijn.

Lekker in je vel

Eerst nagaan wat jezelf nodig hebt helpt je om die leuke moeder/partner en ondernemer te zijn en blijven. Je gaat vanzelf lekkerder in je vel zitten.

Als je lekker in je vel zit, voldoende zelfvertrouwen hebt, dan kunnen deze eigenschappen die een HSP heeft echt in je voordeel werken en als kracht inzetten zodat je succesvol bent in je werk en leven.

Leef niet vanuit angst maar vanuit liefde

Maar weet, je bent je dan ook beter in staat om te luisteren en even naar binnen te gaan bij jezelf, de verbinding te leggen. Voor een echte verbinding met de ander moet je eerst in contact staan met jezelf

Je gaat niet meer vanuit angst maar vanuit liefde naar jezelf leven. En het mooie is dat je klanten dit echt zien!

Door de verbinding naar binnen ga je ook zien dat het ondernemerschap prima bij jou past. Je gaat anders in je onderneming staan. En je weet weer waarom je ervoor gekozen hebt!

Waarom heb jij gekozen voor het ondernemerschap?

In mijn e-book geef ik je nog meer tips en inspiratie om je antennes naar binnen te richten. Ik leer je de drie stappen (Veerkracht, Vertrouwen en Vitaliteit) te doorlopen van mijn methode ‘Van Overprikkeld naar Energiek ondernemen’.