Hoe een perfectionist tot bloei komt

Van buiten ben je enthousiast, zelfverzekerd en je blaakt van energie. Van binnen voel je je onzeker, druk in het hoofd en moe. Je moet veel van jezelf en je bent niet snel tevreden. Je zou bijna denken dat vanuit flow een bloeiend bedrijf opzetten voor jou niet is weggelegd. Niets is minder waar!

Ga jij ook altijd maar door, ook al ben je moe, overprikkeld en uitgeput? En wanneer heb jij je voor het laatst afgevraagd wat je nodig hebt?

Ik spreek regelmatig ondernemers die zijn van ‘aanpakken en doorgaan’. Van ‘gewoon de schouders eronder, even doorzetten, dan is dat ook weer gebeurd’. Maar ze vergeten zichzelf en wat ze nodig hebben.

Ook voor mij geldt dit regelmatig, maar minder dan eerst. Hoe zit dat bij jou?

Dromen en passie

Misschien ben je net als ik een bedrijf gestart vanuit een droom en grote passie. Je gelooft in jezelf. Je wilt een mooi bedrijf neerzetten. Je start enthousiast en steekt er veel tijd in. Je hebt ontzettend veel ideeën doordat je als HSP net iets meer waarneemt dan een gemiddelde ondernemer.

Doordat je continu ideeën hebt, raak je snel het overzicht kwijt en heb je moeite om focus en structuur aan te brengen in je bedrijf. Dat is de keerzijde…

Innerlijke criticus

Tel daarbij het perfectionisme op waar veel HSP-ondernemers last van hebben.

Perfectionisme wordt vaak geassocieerd met succes, doorzettingsvermogen en gedrevenheid. Maar hoogsensitiviteit in combinatie met perfectionisme kan ons leven danig op z’n kop zetten.

Onze innerlijke criticus spoort ons aan om te denken:
• Is wat ik doe wel goed genoeg?
• Is wat ik kies wel de juiste keuze?
• Is wat ik zeg wel goed genoeg?
• Is mijn idee wel goed genoeg?

Stemmetjes die voortkomen uit de gedachte die daaronder ligt: ben ik als mens wel goed genoeg?

De flow ontbreekt

Als gevolg van al deze gedachten stijgt de energie die je zo nodig hebt voor je werkzaamheden je letterlijk naar je hoofd. En je neemt de lichamelijke signalen, je behoeften en grenzen niet helder waar.

Je bijt je vast in een taak of project, en verzandt erin door alle lijntjes die je ziet.

Dit leidt tot nog meer perfectionisme. En voor veel ondernemers tot een verstoord slaappatroon. Omdat een hoofd vol indrukken hun uit hun slaap houdt.

Het wordt een vicieuze cirkel. De flow en energie om het project te doen, ontbreekt. ’Keep it simple’ is onmogelijk.

Tot bloei komen

Het leren loslaten van je perfectionisme is niet gemakkelijk. Het begint met het accepteren van je perfectionistische aard en het accepteren van jezelf als persoon.

Wat een open deur hè? Maar zeg eens eerlijk, hoe vaak gluur jij bij ‘de buren’ en denk je: jeetje, die of die heeft wel écht een succesvol bedrijf? Wat zegt dit over hoe jij naar jezelf kijkt? Houd je jezelf niet veel te klein?

Het is zó belangrijk om jezelf niet langer kleiner te maken dan je bent. Om stappen te zetten om van dat perfectionisme los te komen. Anders kan je nooit die enthousiaste, zelfverzekerde en van energie blakende ondernemer worden.

It’s a process

Het perfectionisme loslaten en tot bloeien (durven) komen is een proces, dat realiseer ik me!

Toegeven dat ik dat proces in moest, was nog wel een dingetje voor me, want ‘daar heb ik toch geen tijd voor’. Gelukkig heb ik het toch gedaan. Ik ben creativiteit aan mijn leven en business gaan toevoegen.

Nu denk je wellicht: huh, creativiteit en perfectionisme? Yep, het is dé manier om je perfectionisme onder de loep te nemen. Voor mij begon het met mezelf opgeven voor een workshop intuïtie schilderen.

‘Lees hier mijn blog ‘Mijn intuïtieve meesterwerk’

Als ik mezelf erop betrap dat ik teveel in mijn hoofd zit en de bekende piekergedachten opkomen, ga ik tegenwoordig…schilderen, tekenen etc. Dat het meesterwerken moeten worden ben ik langzaam aan het loslaten. Het is mijn proces van de energie weer in goede banen leiden.

Het maakt mijn hoofd leeg en ik kijk wat luchtiger naar al die ideeën die in mijn hoofd rondspoken. En ik krijg inspiratie hoe ik ze het beste kan uitwerken.

Het loslaten van perfectionisme maakt mij spontaner, creatiever en initiatiefrijker.

Acceptatie is de sleutel tot loslaten

Nog wat tips op een rijtje:

1. Vergelijk jezelf niet met anderen. Het gras aan de overkant lijkt altijd groener. Jezelf continu vergelijken met anderen zorgt er alleen maar voor dat je nóg harder gaat lopen.

2. Vier je successen. Vier je successen, klein of groot. Bij elke klant die bij je komt of elk project dat je hebt afgerond. Whatever!

3. Wees niet zo streng voor jezelf. Bekijk jezelf met een milde blik. Wees wat liever voor jezelf, het maakt je zoveel krachtiger.

4. Laat creativiteit een onderdeel zijn van je leven; je zakt vanuit je hoofd naar je buik. Van mindset naar heartset…

5. Wees dankbaar. We hebben de neiging steeds maar vooruit te kijken, wat er nog moet gebeuren. Maar sta eens stil en wees dankbaar voor wat je bereikt hebt.

Acceptatie van jezelf blijft de sleutel. Acceptatie van jezelf met al die mooie kwaliteiten die tot een succesvol bedrijf kunnen leiden.

Kun jij je perfectionisme loslaten?

In mijn e-book geef ik je nog meer tips en inspiratie om jou te helpen los te komen van prikkels. Ik leer je de drie stappen (Veerkracht, Vertrouwen en Vitaliteit) te doorlopen van mijn methode ‘Van Overprikkeld naar Energiek ondernemen’.