HSP, Ik zat er niet op te wachten

Heb je een hekel om in een hokje geplaatst te worden? Er wordt gestrooid met etiketjes en labels tegenwoordig. Maar zit je niet te wachten op kaders en etiketjes? Ik begrijp je helemaal! Nu weet ik dat ik er gewoon niet aan toe was om mijn HSP-zijn te erkennen.

Nog niet zolang geleden sprak ik iemand die zie: “Ik kan me er niets bij voorstellen, dat hoog gevoelig zijn.” In mijn oren klonk het alsof de ander dacht ‘het zal wel meevallen’. Ik heb mijn schouders opgehaald. Want uitleggen en in de verdediging gaan heb ik achter mij gelaten; mensen die zoiets zeggen, hebben je allang in een hokje geplaatst.

Veel mensen in onze maatschappij bestempelen hooggevoeligheid als overgevoelig, zweverig, aanstellerig, zwak, slap… etc. En met deze etiketten wil je jezelf natuurlijk niet graag mee ‘op de markt’ zetten.

Het zit in je DNA

Naar aanleiding van mijn vorige blog Ben ik ook hoogsensitief?! kreeg ik de vraag: kan ik ineens hoogsensitief zijn? Nee, hoogsensitief zijn is een karaktereigenschap die genetisch bepaald is. Maar je kan wel ineens ontdekken dát je HSP bent, of je krijgt er ineens last van.

Veel mensen zijn heel sensitief zonder dat ze het zo benoemen. Ze herkennen zich op een bepaalde manier in het begrip hoogsensitiviteit maar hebben er niet echt last van.

Vaak zijn deze mensen opgegroeid met waardering voor hoe ze zijn, acceptatie wie ze zijn. Daardoor houden ze makkelijker rekening met zichzelf en maken ze gemakkelijker keuzes op basis van hun sensitiviteit.

Als je opgroeit in een omgeving waar weinig waardering of herkenning is, zal je meer geneigd zijn om jezelf als anders of ‘lastig’ te gaan zien.

Tijdsgeest

Ook speelt hierin de tijdgeest mee, veertig jaar geleden was het begrip hoogsensitiviteit nog onbekend. Tegenwoordig is er meer aandacht voor. Als je op latere leeftijd tot het besef komt dat je HSP bent, is er vaak al jaren het gevoel ‘er is iets aan de hand’ of ‘ik ben anders’. De kans bestaat dat je bent vastlopen in een burn-out door privé- of werkproblemen. Daarnaast speelt bij veel hoogsensitieve personen ook ontkenning een rol, omdat ze eigenlijk niet dat etiketje opgeplakt willen krijgen.

Moet ik de omgeving veranderen of mezelf?

Al jaren eerder had ik de test van Aron gemaakt en vermoedde ik dat ik HSP was. Ik kwam elk de dag moedeloos en gestrest thuis uit mijn werk.

Maar nee, HSP was het toch niet? Welnee joh! Ik dacht, ik moet gewoon beter plannen zodat ik meer vrij kan nemen. Ik moet duidelijker zijn naar mijn leidinggevende dat er niets bij past op mijn bordje. En de vermoeidheid verweet ik aan mijn lage bloedwaarden.

Het resultaat was dat ik meer keek naar wat ik aan mijn omgeving moest veranderen dan naar wat ik zelf nodig had. Want als ik af en toe even naar binnen keek, maakte ik me meteen zorgen. Want ja, dan moest er veel veranderen. Ik moest het vertrouwde loslaten. Dus bleef ik door lopen tot ik (op het randje van) een burn-out was. Ik ging continu over de grenzen van mijn kunnen heen. En werd steeds ongelukkiger.

Ontkenning

Het is een uitdaging om eens na te gaan waar die weerstand mee te maken heeft. Ook bij jou kan het zijn dat je de kenmerken van hooggevoeligheid wel herkent maar niet erkent en accepteert voor jezelf. En dat gaat – zo weet ik uit ervaring – uiteindelijk tegen je werken.

Veel hoogsensitieve personen zitten lang in een ontkenningsfase. Ze hebben helemaal geen zin in deze eigenschap. Ze schuiven hun gevoelens weg maar verloochenen daarmee zichzelf. Maar de boemerang komt ongetwijfeld terug!

Gewoonweg veel gevoel

Hooggevoeligheid bestaat, maar je hoeft het niet als een stempel, label of etiket te dragen.

Als je erkent dat je gewoonweg héél erg veel voelt, is dat ook prima.

Ik geloof dat er een groep mensen is die véél meer voelen dan anderen. Net zoals de één meer talent heeft voor pianospelen dan de ander, is weer iemand anders gevoeliger. Niet meer en niet minder.

Als je meer voelt dan een ander kan dat knap lastig zijn, je voelt je onbegrepen en dat maakt je onzeker. Daarom is het belangrijk dat je jezelf bewust bent van jouw gevoeligheid zodat je jezelf kunt beschermen.

Erkennen

Ook ik heb een hekel aan een etiket en in hokjes worden gestopt. Maar ik weet wel: toen eindelijk besefte dat ik HSP ben en die karakter eigenschap erkende, ging er een wereld voor mij open.

Dat gebeurde toen ik me erin ging verdiepen en ervoor openstond. Het werd me duidelijk wat ik nodig had. Wat een opluchting toen ik me realiseerde: ik ben niet anders, aanstellerig of zwak.

Accepteren

Het was geen gemakkelijke tijd. Ik moest mijn leven, en in mijn geval ook mijn werk, echt anders in gaan richtten.

Accepteren dat je HSP bent, dat gaat nog een stap verder dan het erkennen. En accepteren kent weer een ander proces. Daarover meer in een volgende blog, want dit proces van herkennen, erkennen en accepteren heeft me veel gebracht. Ik sta nu zelfverzekerd en zelfvertrouwen in het leven.

Ik ben gelukkig met het HSP zijn!

Hoever ben jij in je proces van erkennen dat je HSP bent? Wil jij meer weten over het proces van herkennen naar accepteren? Neem dan gerust contact mij op. Dan kijken we samen hoe ik jou kan helpen.